C. Hur det hela började

Det började en höstdag 1999. Föreningen Vetenskap och Folkbildning bjöd in till en föreläsning den artonde november under rubriken Svante Folin, Biofobi från marxism till postmodernism. Föreningen ifråga har som syfte att främja vetenskaplig metodik och separera mellan frågor som kan avgöras vetenskapligt och de frågor som inte kan avgöras så. Såhär presenteras föreläsningen på föreningen V&F:s hemsida:  

”Biofobi från marxism till postmodernism – Folin
Föredragshållaren är freelanceskribent och kritiker med speciell inriktning på evolutionsteori och evolutionär psykologi. 1983 introducerade han sociobiologin i Sverige med boken Den Påklädda Apan – en polemisk introduktion till sociobiologin. Apan väckte anstöt hos såväl marxister som samhällsvetare och humanister. Enligt SvD är Folin ett råskinn som bedriver intellektuellt underhållningsvåld på Finanstidningens ökända kultursida. För sitt levebröd arbetar han med att skapa nya och ruskiga utställningar på Armémuseum. torsdagen den 18 november.”

Jag bodde och arbetade i Gävle, tyckte ämnet lät intressant. Tog tåget ner och lyssnade. Som det ibland heter, den kvällen förändrade mitt liv

Ämnet var biofobi, dvs frågan om motståndet mot biologiska förklaringsmodeller för beteende. Svante Folin är mannen som introducerade sociobiologin i Sverige. Sociobiologi definieras i nationalencyklopedin som

”studiet av sociala beteendens evolutionära uppkomst, variation och anpassningsvärde hos människan och andra djur. I socialt beteende inbegrips allt växelspel mellan två eller flera individer av samma art, såsom flocksammanhållning, gemensamt födosök, aggression och framför allt alla beteenden som är förknippade med den könliga fortplantningen. Den genomgående tanken är att alla beteenden – liksom t.ex. strukturella drag – utvecklats för att de ger sin utövare något bättre överlevnadssannolikhet eller större fortplantningsframgång (fitness) än andra individer som saknar ifrågavarande beteende eller som inte utför det på samma effektiva sätt”.

I vårt samhälle är det som bekant intellektuellt förbjudet, inte i lag men väl av hävd, att hävda något annat än den socioekonomiska förklaringsmodellen. Ett beteende förklaras med uppfostran och social och ekonomisk miljö, punkt.  Denna kväll märker jag helt plötsligt att det finns människor som med akademisk bevisföring förklarar beteende med biologi! Folin berättar om hur mannen som skapade sociobiologin, fick utstå rena förföljelserna och fick saker kastade på sig under sina föreläsningar på sjuttiotalet. Då var den socioekonomiska förklaringsmodellen om möjligt än mer allenarådande än idag.  

Så fort jag fick möjlighet samlade jag allt material jag kunnat om och av Svante Folin. Efter över tio år har jag fått möjligheten att presentera materialet på internet. Dessa sidor är skapade för samla och göra lättillgängligt all den makalösa kunskap och erfarenhet som är Svante Folin. Varsågoda och håll till godo!

Men var försiktig, i mycken vishet ligger mycken smärta, och Svante Folin kan göra riktigt ont.

 

Mina anteckningar från föreläsningen:

sid 1

sid 2

2 reaktion på “C. Hur det hela började

 1. Henrik

  Hej,
  Jag skulle vilja anmäla ytterligare en artikel av Svante Folin som kund tillfogas listan över hans alster. Den är från Finanstidningen den 20/1 1999.

  Rubriken är ”Den svenska ordningens pirater”. I inledningen står bland annat ”Om det existerat ett Augustpris i klassen civilkurage och politisk inopportunism, skulle det tveklöst ha tilldelats etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg för Svenskar och Zigenare”.

  Jag hade själv nöjet att träffa Svante Folin för några år sedan och det är av honom som jag fick en kopia av just den artikeln. Antagligen var han själv nöjd med den. Hursomhelst är innehållet minst lika aktuellt idag, om inte mer.

  Vänliga hälsningar,

  /Henrik

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Fullkomligt fantastiskt!
   Vilken glädje att du hörde av dig.
   Jag har för avsikt att vid tillfälle gå igenom så många årgångar av Finanstidningen jag hittar och samla allt. Men det kan dröja.
   Kan du skicka mig ett ex av artikel? Så skall jag skanna in den och uppdatera sidan.
   Träffar du hr Folin igen får du gärna nämna att jag vill ha mer, mer och mer av hans alster.

   Du har naturligtvis helt rätt i att en artikel som den du nämnde är hyperaktuell.

   mvh
   Torbjörn Holmgren,
   urverksapelsin@spray.se

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.